Tojás



Sokszor írom a receptjeimben a tojás mellé, hogy "bio vagy szabadon tartott tyúkok tojása". Ha fontos nekünk az ételeink minősége, és íze, akkor válogassuk meg milyen tojást is használunk a főzéshez, sütéshez. Ne engedjünk a minőségből pusztán anyagi, vagy kényelmi okok miatt.
A legjobb, ha házi, vagy tanyasi tojásokat használunk, mert ezek finomabbak, és tápanyagokban gazdagabbak, mint a ketreces tyúkok tojása, a körülményekről már nem is beszélve, ahogy ezeket a tyúkokat tartják (videó-link a poszt végén).
Engem szerencsére „ellát” egy kedves szomszédom friss házi tojással, de néha azért úgy alakul, hogy boltban kell beszereznem a tyúkmonyt. Ilyenkor érdemes megnézni, mit is veszünk.
Sokan nem tudják, hogy a tojásokon lévő pecséteken jelzik, hogy milyen tartású tyúktól származik az a tojat. A pecséten lévő kód, első száma jelzi ezt, nullától, háromig számozva (szabadtartás (1), alternatív tartás (2), ketreces tartási rendszer (3), ökológiai tartási rendszer (0)).
-A szabadtartás azt jelenti, hogy a tyúkok a szabadban egy elkerített területen élnek, ahol mozogni, kapirgálni tudnak.
-Az alternatív tartás azt jelenti, hogy a tyúkok tető alatt, egy zárt telepen vannak, nem ketrecben, bár eléggé zsúfoltan, de legalább mozogni tudnak, és alom van alattuk.
-A ketreces tartás azt jelenti, hogy egy kis ketrecben, alom nélkül, hármasával-ötösevel "élnek" a tyúkok, minden mozgáslehetőség nélkül, néha teljes sötétségben, mert az serkenti a tojást.
-Az ökológiai tartás, az a szabadtartással megeggyező, plusz a tápláléka a biotartásnak megfelelően válogatott.
Ne dőljünk be a különböző hangzatos, pl. "farmtojás" feliratoknak a dobozon, mert attól még lehet 3-as ketreces tartású, inkább nézzük meg a pecsétet.
Ha nem is annyira kifinomult az ízlelésünk, hogy különbséget tudjunk tenni az ízekben, akkor is szánjunk rá egy kicsivel több pénzt és a nullás, vagy egyes jelű tojást vegyük, mert a "ketreces" tyúk tartása, egyszerűen gyalázatos. Kis ketrecekben összezsúfolva, napot soha nem látva, rettenetes körülmények között tartják őket. Ne finanszírozzuk "EZT" a pénzünkel.
Végül, szeretnék még egy tévhitet eloszlatni. Sokszor hallom, hogy "-nézd, milyen szép sötétsárga sárgája van ennek a tojásnak, ez biztos tanyasi!". Hát nem biztos! Az "igazi" tojás sárgája nem mindíg sötét, hanem legtöbbször szép világos, élénk, már-már citromsárga (persze vannak olyan fajták aminek sötét élénksárga). Az úgymond "szép" sötétsárga szín, a "tojásgyári" tyúkokkal etetett különböző szinezőanyagoknak az "eredménye".
Tojásos recepetek ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók