Paradicsom - házi paradicsomszósz


A házilag előállított paradicsomszósz az alapja szinte minden olaszos-paradicsomos ételnek amit készítek. Ez nálam egy alapszósz, amiből kiindulva számos remek sugot/szószt/mártást készíthetek.
3-4 kiló paradicsom alatt szerintem nem érdemes nekiállni. Ennyiből kb. 2 liter paradicsomszószt kaphatunk. Ez lehetőleg napon érett friss paradicsom legyen, valamilyen húsos fajtából, mint a "Marmande" "ökörszív" „góliát”, vagy a „san marzano”. A legszerencsésebb ha mi magunk termesztjük, vagy megbízható bio kertészetből vásároljuk. A szupermarketekben/zöldségesnél kapható „holland” paradicsomokból meg se kíséreljük, azoknak a fele víz és semmi ízük. 

1. A paradicsomok tetejét keresztalakban bevágom, majd pár pillanat forró lobogó vízbe merítés után, könnyedén leszedem a héját. A száránál lévő zöld részt kivágom és felkockázva egy tálba teszem. Botmixerrel pépesítem de nem teljesen simára.
2. Egy nagy lábosban kb. 1 dl. extraszűsz olívaolajat öntök, belereszelek 8-10 gerezd fokhagymát és óvatosan pirítani kezdem.
3. Beleöntöm a paradicsomot és felforralom, majd közepes fokozatra kapcsolom (5/9 kerámialap). Ezután 2-3 tk. sót és 1 ek. cukrot szórok bele, 1 tk. frissen őrölt borsot, 2 ek. Apróra vágott friss oregánót (vagy, 2 tk. szárítottat) keverek hozzá, beleteszek 1-2 fej vöröshagymát egészben és 2,5-3 órán át főzöm, míg kb. a kétharmadára nem sűrűsödik, ezután megkóstolom és ha még kell sózom, borsozom.
4. Mikor kész félrehúzom, kidobom belőle a hagymát, és egy nagy csokornyi frissen apróra vágott bazsalikomlevelet keverek hozzá.
5. A forró szószt tiszta üvegekbe töltöm, a tetejére kevés olívaolajat öntök, szorosan lezárom a tetejét, majd fejtetőre állítva egy takaróba csavarva félreteszem két napig.

Ugyanígy készítem a natur változatát a paradicsomszósznak, csak hagyma, fokhagyma és a fűszerek nélkül, csak sóval és kevés cukorral főzöm/sűrítem be.

Az üvegeket mosogatógépben tisztítom meg a legmagasabb hőfokon (70-80 ̊C), a fedeleket pedig lobogó forró vízben kifőzöm. Célszerű kisebb, 3-4 decis üvegekben eltenni mert praktikusabb a felhasználás szempontjából mint a nagyobb, literes üvegek.
Az így elkészített szósz több évig is eláll a kamrában. Felbontás után, 4-6 napig bírja a hűtőben.

7 megjegyzés:

hzizi írta...

Toma, sokoldalú vagy, lenyűgözöl. beleolvastam a blogjaidba, írásaidba, ügyes. Amúgy mi is teszünk el paradicsomlét a saját termésből, persze csak pár üveggel.

Tündi írta...

Kedves Toma!
Igazi gyönyörűségeket készítesz:-) Három kisgyermek anyukájaként, egy mindig éhes férj feleségeként és nem utolsó sorban ínyencként sok ötletet merítek innen! Mire szépen befüvesítettük az udvarunkat, a felét felástuk, mert tényleg az az igazi, ami nálunk terem. Minden reggel a kertben kezdünk (még a másfél éves fiam is) és begyűjtjük a termést:-)
Kitartást a munkádhoz, Tündi

Bombadil Toma írta...

Tündi, köszönöm. remélem sok örömetek lesz a kertészkedésben és a saját termésben. üdv!:)

Tündi írta...

Meg kell osztanom veled egy konyhai sikeremet, melyhez nagyban hozzájárult a bazsalikomos paradicsomszószok receptje. Szóval álldogált a hűtőben egy bontott üveg szósz és a férjem elővett egy adag pangasius halfilét. A tepsi aljára kis olivaolaj és szósz, rá a besózott, borsozott hal, aztán a tetejére is jócskán szósz. És a sütés! Hát, nagyon-nagyon finom lett és pillanatok alatt, alig néhány hozzávaló:-) Köszönjük:-)

Bombadil Toma írta...

örülök!:)) én is az ilyen esetekre tartogatom a szószaimat. az ilyen ötletszerű ételek szoktak a legjobban sikerülni:))

Névtelen írta...

Szia!!

Mar mindenfele kerestem JO pariszosz receptet..ugyanis itt allatam rengeteg paradicsommal..amit kb aug.ota eszunk..de meg most is volt kb 15kilo!!!Ma utso lehetosegkent kiprobaltam a szosz receptedet,es ISTENI lett!!Koszonom!!B

Névtelen írta...

Kedves Toma! Tegnap 4,5 kg paradicsomból készítettem el a paradicsomszószt. Isteni lett. Köszönöm a receptet. Ma még kell készítenem 3 kg-ból, de mag nélkül, mert gyermekem nem bírja megenni a paradicsom magját. Köszönöm a többi receptedet is. Ilona

Rendszeres olvasók