Az észak-olasz konyha egyik alappillére a rizottó. Először is

Az igazi olasz rizottó folyós, „főzelékállagú” kásaszerű étel, amiben a rizsszemek nincsenek szétfőzve, de azért puhák, és mégis haraphatók (al dente). Na!
Ezt a speciális állagot, csak a megfelelő, direkt ere a célra termesztett rizsfajtákkal lehet elérni. A fényezetlen SOS „b” rizst el lehet felejteni!
A nálunk kapható, legismertebb és legjobb rizottórizs fajták az Arborio és a Carnaroli. Ezeket többnyire neten lehet megrendelni, vagy jobb delikatesz boltokban (Culináris), néha a nagyobb szupermarketekben (pl. Lidl) lehet megvásárolni. Ez utóbbiban ritkábban.
A rizottórizs kerek szemű, magas keményítőtartalmú, hófehér színű. Az alakja és keményítőtartalma teszi alkalmassá, hogy „al dentére” főzhessük anélkül, hogy szétfőnének a rizs szemek.
A csúcsminőségű Arborio és Carnaloni rizs nem olcsó dolog, de nem is olyan vészes, hogy ne érné meg beruházni egy-egy kilóra, az eredmény érdekében.
Amennyiben, nem kapni a közelben ilyen fajta rizst, vannak áthidaló megoldások. Bio/natura boltokban lehet kerek szemű Olaszországból származó bio-rizst venni, fél kilós kiszerelésben, 300 forint körül, ami megfelelő minőségű a rizottóhoz. Valamint mostanában a Tescoban lehet kapni a „színes sajátmárkás” rizottó rizst, ami tulajdonképpen olasz Carnaloni rizs, álnéven. Nyilván nem a csúcsminőségű változata, de azért vállalható, én kipróbáltam.
Rizottó receptjeim itt, itt és itt...
7 megjegyzés:
Én gyakran tejberizsnek szánt kerekszemű rizst használok rizottóhoz (Oryza Milchreis). Az eredmény tökéletes, az ára pedig jóval alacsonyabb, mint az arborio és carnaroli rizseké.
És még ott a harmadik fajta, a vialone nano. Locatelli például a vialonét és a carnarolit ajánlja inkább rizottóhoz, mert szerinte az arborio - mivel abban van a legtöbb keményítő - túl "pudingos" állagot is felvehet, ami nem gusztusos. A vialonét erőteljesebb hozzávalókhoz, a carnarolit inkább lágyabb rizottókhoz ajánlja.
Ez a blog nagyon jó ötlet.
Beatbull, ez tök jó ötlet, egyébként én is gondolkodtam már ilyesmin.
beatbull
nem ismerem azt a rizst. ha látok valahol, veszek és kipróbálom. akkor kiegészítem a bejegyzést:)
zsuzsi
a vialone nano tényleg nagyon jó, de én még nem láttam magyarországon. ide azokat írtam csak amiket meg lehet venni nálunk. ha tudsz valami állandó beszerzőhelyet vialonéból, beteszem a posztba:)
Kedves Toma,
én a barnarizsre esküszöm: nem lehet - és nem is kell szétfőzni, mégis puha, nagyon finom. Minden nagyobb áruház polcain kell, hogy legyen bio termék - törvényi előírás -, egyre több helyen kapni. A rosttartalma miatt sokkal egészségesebb, mint a fehér fajták, ami minden hasznos dologtól meg lett szabadítva.
A barnarizs is kapható kerek- és hosszúszeműben. Én előző nap be szoktam áztatni, hogy kevesebbet kelljen főzni, mert amúgy pont a rosttartalma miatt hosszabb a főzési ideje. Ha háromnegyedig megpuhult, tűzről levéve, fedő alatt tölti a puhulásig szükséges időt.
üdv,
Nóri
én is szeretem a barnarizst, sokszor használom is, de rizotto kérdésben nagyon purista, vaskalapos vagyok. ragaszkodom az eredeti olasz alapanyagokhoz és technológiához. ha ettől bármiben eltér, az nekem nem rizottó:))
a barnarizs inkább maradjon meg az egyébb rizsételekhez...:)
Car-na-ro-li, nem carnaloni.
Megjegyzés küldése