„Görög joghurt” házilag


Pontosabb cím az lenne, „görög jellegű” joghurt házilag. Mert ez a poszt inkább arról szól, milyen trükkel tudunk a sima, boltban kapható joghurtból, a görögökéhez hasonló joghurtot „barkácsolni”.
A görög joghurt sűrűbb, krémesebb, magasabb zsírtartalmú (7-8%-os), mint a nálunk elterjedt joghurt fajta. Többnyire tehén tejből készül, de létezik juh- és kecsketejes változat is.
Sajnos nálunk nagyon kevés helyen kapni igazi görög joghurtot, csak néhány delikatesz boltban kapható, de ott sem állandóan.
Ahhoz, hogy ízben és állagban a göröghöz hasonlatosat kapjunk, két dolgot kell elintézni: ki kell vonni a víz és savó nagy részét, valamint a zsírtartalmát is növelni kell. Az előbbit, hogy sűrűbb legyen, az utóbbit, hogy krémesebb állagú és kevésbé savanykás ízű legyen mint a nálunk kapható joghurt fajták.
A „görög joghurt” készítéséhez lehetőség szerint, vegyünk sűrűbb bio-joghurtot, vagy használjunk házi készítésűt. Ha egyikhez sem jutnak hozzá, ajánlom a Spar "sajátmárkás" joghurtját.

1. A joghurtot, egy sűrű gézzel (vagy muszlinnal) kibélelt szűrőbe öntöm, aláteszek egy edényt, az egészet letakarom alufóliával, és éjszakára a hűtőbe teszem, hogy kicsöpögjön belőle lé.
2. Másnap kiveszem, ha kell, kissé megnyomkodom, hogy a maradék is kicsepegjen belőle.
3. Ezután jön a zsírtartalom kérdése. Én azt a módszert szoktam alkalmazni, hogy a joghurt mennyiségének az egyötödének megfelelő mennyiségű mascarponét keverek hozzá, de lehet tejszínnel, vagy tejföllel is dúsítani, vagy akár el is hagyhatjuk ezt a lépést ha számít a kalória...
4. Ezután egy csatos üvegbe kanalazom az egészet, és a hűtőbe teszem egy-két napra, hogy jól összeérjenek az ízek. Két hétig is eláll hűtőben tartva...

Ez a fajta joghurt, elengedhetetlen alapanyaga pl. a tzatzikinek, különböző zöldfűszeres „mártogatósoknak”, szószoknak. Gyümölcsökkel és mézzel elkeverve, pl. kitűnő frissítő nyári reggeli készíthető belőle, ezen kívül még számtalan felhasználási lehetősége van...

UPDATE!  (11/04/03)

Mostanában többször is láttam különféle szupermarketekben (Spar, Tesco)  Bakoma márkájú sűrű krémes, 7%-os zsírtartalmú görög joghurtot. Kipróbáltam és jónak találtam.

6 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Ez nagyon jó tipp! Nálunk sem lehet mindig kapni, olyankor mindig fanyalogva méregetem a savanyúnál svanyúbb natúr változatait.

Főfüge írta...

Ekkora átverésben már rég volt részem!
Tulajdonképpen én fotózok és van egy blogom is, és állandóan szörfölgetek mindenfelé. Már nem emlékszem, hogy hogyan, de már régóta „kisiklottam”, ugyanis megnézek egy fotót, elolvasom hogy mit írnak, majd ha nem ismerem az illetőt, akkor megnézem, hogy ki Ő, majd megnézem a csodás szandáljait, majd elmegyek egy szandálos hozzászólóhoz, akiről kiderül, hogy ékszereket készít, onnét irány, mint új felfedezett egy illusztrátorhoz, majd grafikushoz, majd jön egy kis fotóstársaság, stb, stb. Ami tetszik az egész vándorlásban az az, hogy, ha már jó sok helyen körbenézek, ötven, hatvan, hetven helyen, akkor rá kell, hogy jöjjek, hogy kezdenek ismerősek lenni a nevek, és tulajdonképpen, mindenki mindenkit ismer.
Körülbelül így jutottam el ide is! Huszár Boglárkánál voltam, amikor megláttam egy dallamos nevű hozzászólót: Bombadil Toma. Hát Ő meg ki?
Festőművész! Hurrá! Egyszer majd csak nekiállok a két, félbemaradt diaporáma projektemnek!
Három blogja is van. Nagyon jó! Kezdjük a „Pár szó az alapanyagokról”-al! Végre valamit megtudok arról is, hogy mivel, mire festenek.
Görög joghurt! Jé!!! Picit meginogtam, mert hát a feleségem, annyi hülyeséggel festi az arcát, hát ha Ti is! Persze aztán rájöttem, hogy ezek nem azok az alapanyagok!
Igen! Ez kell nekem! Még egy főzős-sütős oldal, meg 25 kg túlsúly, ülni a gép előtt és virtuálisan zabálni, mert hogy a pavlovi reflexek, azok működnek. Ráadásul úgy, hogy különös érzékem van ahhoz, ha elolvasok egy receptet, akkor azonnal tudom, hogy az jó e, van e benne fantázia. Én így válogatok! Még soha nem tévedtem! TE JÓ SZAKÁCS VAGY!
Vesztemre! Még egy blog!
Nagyjából végeztem az első bloggal, irány a soha el nem készült…! Dehogynem Elkészült! Ez így jó, ahogy van. Marhahús bolond vagyok, ott egy kicsit leragadtam.

Következett a desszert! Irány a Lobo Art Galéria!
Naná, hogy akvarellek! Mé ne, mikó az a kedvencem? Így telt a vasárnapom és már hétfő délután van!
Nem lehetne, hogy kitílts innen? Légyszí!

Azért ide írtam, mert hát hová, meg különben is közben csinálom joghurtból a sajtot!

Köszi, hogy ittlehettem!

Bombadil Toma írta...

főfüge:))) köszi!
én is el tudok ugrálgatni linkről linkre, hogy néha azt sem tudom hogy kerültem oda:) örülök, hogy teszenek a blogjaim, remélem mostantól gyakran benézel:)

inyesmester írta...

7dl nyers tej,
1dl tejszin
1 pohárnyi joghurt.
30-35 fokon egy napig hagyom érni.
leturmixolom még melegen/csúnya híg lesz, de semmi pánik/,leszűröm kb. fél óra alatt lecsepeg.Nekem ez működik.

Bombadil Toma írta...

inyesmester

jó annak aki hozzájut nyers tejhez!:) sajnos nekem nincs ilyen beszerzési forrásom, de a receptet megjegyzem és alkalomadtán kipróbálom. köszi...

Unknown írta...

Kedves Toma!

Ajánlom figyelmedbe a Zott görög joghurtját 10%-os zsírtartalommal. 330g-os kiszerelésben szoktam venni de ha jól emlékszem láttam már kicsiben is. Tescoban szoktam venni, néha Spar-ban is látom. Szerintem nagyságrendekkel jobb az íze mint a Bakomáé és krémesebb is (gondolom a magasabb zsírtartalom miatt). Érdemes kipróbálni, nekem nagyon bejött... Üdv, Márió

Rendszeres olvasók