A vaj és a ghí



Többnyire háromfajta vajat ismerhetünk a boltok polcairól, a márkázott vajat, a tea vajat és a szendvics vajat.
Ezek közül, Én szinte csak csak a márkázott vajat használom, mert az egyaránt jó sütéshez, sütni benne, és kenyérre kenve, szendvicsekbe is.
A márkázott vaj attól különbözik a teavajtól, hogy alacsonyabb a víztartama (max: 16%), és magasabb a zsírtartalma (min: 82 %). Így valamivel tovább bírja a hőt, ami mondjuk egy hús sütésekor nem hátrány.
Sütni benne, viszont csak a márkázott vaj alkalmas. A vajban sütésnek meg van a létjogosultsága a gasztronómiában, akármennyire is igyekeztek a különböző „egészségmozgalmak” kikiáltani az ördögtől valónak, és szívgyilkosnak, a tejzsírban rengeteg élettanilag fontos alkotóelemek és vitaminok vannak, ami pl. a margarinokban nyomokban sem található. Ízben semmilyen más zsiradék nem tud annyit hozzátenni mint a vaj. Attól lesz telt, tömény íze a steaknek, vagy akár egy egyszerű rántottának.
Sokféle vajat kapni nálunk. Személyes tapasztalatom az, hogy a legjobb magyar vaj a „Nádudvari vaj”.
Külföldiek között, a legjobb ár/érték aránnyal bíró vaj, a „Milbona” (éppen ezért a ghít pl. ebből szoktam készíteni).
Én azért ha tehetem, leginkább a belga „Polders” márkájú vajat veszem. A legjobb vajakat általában a Franciák, Belgák, és az Írek gyártják. Érdemes néhanapján mélyebben a pénztárcába nyúlni, és kipróbálni mondjuk egy prémium minőségű francia vajat. Meglepő élmény lesz, ígérem...:)


Ha sokszor szeretnénk vajban sütni, érezni a vaj ízét a sültben, és mindezt magas hőmérsékleten, úgy hogy ne kelljen aggódni, hogy megég a vaj, akkor használjunk ghít.
A ghí egy tisztított vaj, amiből elpárolták a víztartalmát, és fehérjetartalmát kicsapatták, csak a zsírtartalma maradt meg, na és persze az íze. Az indiai konyha szerves része, ott használták először, de manapság a csúcsgasztronómiát vivő konyhákban is előszeretettel készítik ghível az ételt.
Ghít könnyedén előállíthatunk magunk is otthon. Recept itt. Érdemes kipróbálni, mert különleges ízével, és magas hőtűrő képességével könnyen a konyhánk állandó, kedvenc alapanyaga lehet.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Én ha tehetem a President (nem a dobozos, hanem a papírcs.)francia vajat kedvelem kicsit drágább mint a többi de nagyon finom. Ha az nincs akkor a Lurpak dán, is a jobb vajak közé esik.
Üdv: Szilvi

Bombadil Toma írta...

szerencsére egyre több jóféle francia, belga, dán, ír stb... vajat kapni. kenyérrevalónak én a "rochefort" nevű sózott belgát veszem.
egyszerű fehér zsírpapírba van csomagolva egy kis ötdekás darab:)

t3v, az okostojas írta...

olcsó és marha jó vaj szerintem az aldis milfina.

Bombadil Toma írta...

még nem vásároltam aldiban, de gondolom, az vaj ugyaz az ár/minőség kategória, mint a lidliben a milbona.

Névtelen írta...

Szia!Én személyszerint a Jásztej által gyártott teavajra teszem a voksom,rendkívül finom szendvicsbe, pirítosra...Ez a vaj nem kapható nagy hipermarketekben, leginkább kis üzletekben fordul.

Üdv
Kikelet

Névtelen írta...

A Milfina tényleg jó, sőt a Spar budget is, azonban ár-érték arányban szerintem messze magasan a szlovák vajak viszik el a pálmát. Ezeknél figyelni kell arra, hogy csak annyi legyenn a csomagoláson, hogy "MASLO".
Szép sárgák, zsírosak, krémesek és isteni ízük van.

Rendszeres olvasók