Olívaolajokról



Természetesen, olívaolajon nem azt a "sárga izét" kell érteni, amiket viszonylag olcsón, általában a nagyobb szupermarketek polcain láthatunk "sansa" vagy "pomace" felirattal, többnyire "sajátmárkás" néven. Azokat az első sajtolás után maradt olajpogácsából nyerik, hőkezeléssel. Az igazi olívaolaj, csak az extra szűz olívaolaj amit onnan ismerhetjük meg, hogy sűrű és tiszta (kivéve a szűretlen olívaolaj), a színe többnyire világos sárgás zöld, az illata gyümölcsös, esetleg némi citrusos aromával. Az íze karakteres, kicsit karcos, de mégis bársonyos. Ja, és piszok drága!
A szupermarketekben kapható olajok közül talán az extra szűz Carapelli Nobile, Bertolli originále és a görög Iliada Kalamata üti meg a közepes mércét. De mindenkinek ajánlom, hogy bátran kísérletezzen, kóstoljon meg sokfélét, hogy megtalálja az ízlésének, és az adott ételnek megfelelő olajat. Nyaraláskor, ha olyan helyen jár az ember, érdemes a helyi olajokból is beszerezni egy-két üveggel, de nem a boltokban, hanem meg kell keresni azt a piacot, ahová a helybeliek járnak, ott végig lehet kóstolni a kínálatot. Sokszor vittem haza így, igazi kincset érő, frissen szüretelt (a borral ellentétben, az olívaolajak minnél fiatalabbak, annál jobbak), sokszor még szűretlen, zamatos nedűt.

A magam részéről, kevés élvezetesebb foglalatosságot tudok elképzelni, mint baráti társaságban, egy kellemes délután, a kertben beszélgetve, az asztal közepére tett, tányérra öntött olívaolajba, enyhén megpirított chibatta kenyeret mártogatni, és hozzá finom bort kortyolgatni…

Az általánosan elterjedt nézettel szemben, az extraszűz olajjal is lehet sütni, sőt még a napraforgóolajnál is jobban tűri a magas hőfokot. A húsok sütésére én például csakis olívaolajat használok. Az úgymond, direkt sütésre ajánlott "sansa" vagy "pomace" olívaolaj semmire sem jó, akkor inkább használjunk napraforgó, mogyoró- vagy szőlőmagolajat. Természetesen, a legjobb, prémium minőségű olívaolajunkat, inkább mártásokhoz, salátákhoz használjuk, vagy az ételek utólagos "fűszerezésére".
Érdemes tehát egy üveggel a viszonylag olcsóbb árfekvésből beszerezni (pl. Luccese), amivel süthetünk, kell egy prémium minőség, amit a salátaöntetekhez, vagy mártásokhoz használhatunk. És nem árt egy kincs számba menő, a spájz/kamra eldugott sarkában rejtegetett különleges olívaolaj, amit a legnemesebb, különleges ételeinkhez adhatunk.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Csak egész halkan megismétlem: a Mágocsi napraforgó olajnak intenzív napraforgó íze van. Palacsintához nem ajánlanám, de salátához, vagy húst sütni egész jó.És hazai.st

Bombadil Toma írta...

napraforgó olajnak is meg a maga helye a gasztronómiában. például rántott húst, vagy rántott gombát/tököt/cukkinit el sem tudnék képzelni más olajban, ahhoz kell a napraforgó jellegzetes zamata is:)

Névtelen írta...

az általad említett(képen a középső) görögnél a "kalamata" az olajbogyó "típusa".
a márka ha jól látom, gondolom: ILIADA

Bombadil Toma írta...

a kalamata bogyókból nyert olajok mind jók, függetlenül a márkától, ezért írtam így. bár nálunk többnyire az iliada kapható, más gyártók kalamata olaját is érdemes kipróbálni, pl. a "rapunzelt" vagy "byodot"...

Cooper írta...

A Kalamata nem a bogyó fajtája. A Kalamata olivaolaj a híres Koroneiki bogyóból készül különböző márkanév alatt. Tényleg nagyon minőségi olivaolaj állítható elő Koroneiki olivabogyóból, de persze ízlések és pofonok.

Cooper írta...

Abban biztosan egyetértünk, hogy a Koroneiki fajtából előállított extra szűz olivaolaj az egyik a legjobb a világon és nem lehet egy kalap alá venni a Bertollival...

Bombadil Toma írta...

semmikép nem venném egy kalap alá!:)
ez a poszt a boltban kapható jobb minőségű, de kommersz olajokról szól. majd később tervezek egy írást a különleges, csúcsminőségű olívaolajokról is, mint pl. Giuseppe olajairól...

Cooper írta...

A Kalamata vidéken készült extraszűz olivaolaj abszolut felsőkategóriás.
Én innen importálok és kizárólag csak szuperlativuszokban beszél róla mindenki, aki kóstolta. Ha gondolod egyszer szivesen megmutatom. Gondolom sokféle olajat ismersz..
Az a KAlamata melyik boltban és mennyiért kapható, amit a képen láttam?

Névtelen írta...

Gianni meselte, hogy sok a hamisitott olivaolaj a boltokban, es hogy pont a Carapelli es a Bertolli is megbuktak már teszteken.

Névtelen írta...

"Egy Egyesült Államok-beli teszt eredménye kétségbeejtő volt: az olajak 75 százalékát vagy hamisították, vagy a címke volt szándékosan megtévesztő, és ez alól a nagy márkák sem kivételek, a Magyarországon is kapható Bertolli és a Carapelli is elbukott több teszten."

Rendszeres olvasók