Szardella, vagy más néven ajóka



Valószínűleg ez az, amit a legtöbben kapásból elutasítanak, mondván, nem szeretik a halat. Igaz, ami igaz, meglehetősen erőteljes íze van, mégis azt mondom, érdemes kipróbálni. Én szinte minden raguhoz, és paradicsomos ételhez használom, sokszor só gyanánt. Sokat írtam már az umamiról. Talán unalmas is az állandó ismételgetés, de nem tudom megállni, mert a szardella maga a tömény umami, annyira feldobja az ételek ízét. A főzés/sütés során egyszerűen szétolvad, maga után hagyva egyfajta sósságot, valamint egy megmagyarázhatatlan ízhatást (nem hal ízt), ami kerekké, harmonikussá teszi az étel ízeit. Tettem én már marharaguba sokszor, mi több, még lecsóba is, és senki nem érzett ki hal ízt, viszont többen is megjegyezték, hogy milyen intenzívek az ízek. Ezt teszi a szardella, ha megfelelően használjuk.
Amikor a recepteket írom, a szardellánál önkéntelenül is odaírom, hogy elhagyható, pedig igazság szerint egyáltalán nem az, sőt, kötelező, ha igazán finomat akarunk enni. Tényleg csak ajánlani tudom!
Nagyobb szupermarketekben, delikáteszekben kapható, kis üvegekben vagy konzervdobozban (de létezik tubusban, pasztaként is, amiből kb. egy-két borsónyi felel meg egy filének). Vigyázat! Nem összetévesztendő a szardíniával!!

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók